España / Cataluña / Tarragona / Montblanquet

Montblanquet

Regreso a Cataluña         Regreso a principal  
Montblanquet

Lo más reciente

 

Montblanquet

 

 

Lo más reciente

 

Carreteras de cataluña acercándonos a Montblanquet

Llegada a Motblanquet

Salida de Montblanquet

Montblanquet

Llogaret del municipi de Vallbona de les Monges (Urgell), situat al pla del Baró (627 m), al S del terme, prop del límit amb la Conca de Barberà.

Població:

11 h [2009]

L’església de Sant Andreu és romànica, de línies cistercenques, amb una magnífica espadanya. Era sufragània de la de Rocallaura i en prové una imatge de Sant Andreu de l’escola de Cascalls (s XIV), conservada al Museu Diocesà de Tarragona. Dins l’antic terme hi ha les restes del monestir del Tallat.

 

El castell de Montblanquet , avui desaparegut, és esmentat ja el 1156, i fou donat el 1195 a Poblet. El lloc va pertànyer a Poblet fins a l’exclaustració de la comunitat (1835) i, seguidament, fou agregat al comú de Vallbona, però no va pertànyer mai a la baronia. Sembla que el motiu de la constant despoblació d’aquest llogaret fou el fet d’haver-se exhaurit els guanys de l’explotació de la ramaderia, del carbó i la llenya, procedents dels tres-cents jornals de bosc de l’heretat del Tallat, desamortitzats pel govern. Es tenen notícies que l’any 1407 tenia presó; també es conserva el Llibre de la Cort de Montblanquet de 1440. Com a anecdòtic queda el record de l’antiga festa major, per ser en aquells dies centre intercomarcal de jocs prohibits, com també ho fou l’avui despoblat del Fonoll.

Enciclopedia catalana